Halakukhan'ın başkenti

windows 8 windows 7 opera firefox chrome idm winrar kmplayer kaspersky flashplayer adobe reader

Halakukhan'ın başkenti

Haberler
benim farsça
fikir yoklaması
hünerli
Kolej
yayıncılar
Genç Fars
Diğer diller
kategoriler
Ana Sayfa
Toplum
ekonomi
Uluslararası
siyaset
Bilim ve ilerleme
Üniversite
Kültür
Sanat ve medya
iller
Resim
film
Spor
Hayat
Fars Plus
Bölgesel ofisler
Masaüstü sürümünde göster
iller
  /
Doğu Azerbaycan
08:01 1398-1-3
0
0
Halakukhan'ın başkentine bir gezi
Maragheh şehri, 500'den fazla tarihi esere ve antik tepelere sahip olmasına rağmen Doğu Azerbaycan'ın tarihi şehirlerinden biridir; Turist ve turizmi çekmek için birçok ayrıcalığı ve çekiciliği var, maalesef birçoğu bilinmiyor ve baskı altında.

Halakukhan'ın başkentine bir gezi
Tebriz'den Fars haber ajansının haberine göre, Maragheh'ten elde edilen eserler ve kanıtlar, Maragheh şehrinin uzun bir geçmişe sahip olduğunu gösteriyor.

Şehrin yakınında çok büyük bir Qazlar Qalasi kalesinin varlığı, onu Manaha dönemine kadar götürüyor.Ayrıca tarihçiler tarafından yapılan araştırmalar, bu şehrin en parlak zamanını İslam döneminde, özellikle de AH. 7. yüzyılda geçirdiğini gösteriyor.

Aslında, Maragheh şehrinde birçok tarihi eserin varlığı, bu şehrin tarihi ve kültürel kimliğinin bir göstergesidir, örneğin H. 7. yüzyılda Khwaja Nasiruddin Tusi rasathanesinin varlığı, astronominin yüksek statüsünü gösterir. Bu şehirde ve dünyanın her yerinden bilim adamları, dünya bu şehirde toplandı ve astronomi okudu.
 


Mehr Verjawi Tapınağı, Maragheh Kırmızı Kubbe, Ohadi Mezarı, Ghaffarieh Kubbesi, Ağalar Mezarı, Goi Burj, Mavi Kubbe (Helakokhan'ın annesinin mezarı), Hampoil Mağarası, Goije Qala, Yuvarlak Kubbe, Hwans Kilisesi, Mavi Kubbe, Qiz Qala Si Kalesi ve Mağarası , Maragheh camileri, kervansaraylar ve eski evler, Maragheh müzeleri, Goujeh Qala, Safevi hamamı, Maragheh antik tepeleri, petroglif müzesi, Ohadi mezarı vb. .Ödendi.


* Maragheh Gözlemevi

Maragheh Rasathanesi, Maragheh'in H. 657'de Hoca Nasıreddin Tusi tarafından Halakukhan'ın başkenti seçilmesinden bir yıl sonra inşa edilen İlhanlılar döneminin ilk binasıdır. Bu gözlemevinin yapımı yaklaşık 12 yıl sürmüştür.
 


Bu rasathane, Maragheh'in Helakokhan'ın başkenti seçilmesinden bir yıl sonra inşa edilen İlhanlılar döneminin ilk binasıdır. Bu gözlemevinin yapımı yaklaşık 12 yıl sürmüştür.

Hoca Nasır, dünyanın dört bir yanından çeşitli bilim adamlarını bir araya getirerek onları Moğol saldırılarından kurtarmış ve ayrıca devasa bir kütüphane toplayarak burayı o dönemde dünyanın en büyük bilim merkezi haline getirmiştir.

Burası yıllardır büyük gözlemevleri inşa etmek için bir model olmuştur. Al-Agh Beyk, bu rasathanenin planına dayanarak Samar Khand'da bir rasathane kurdu, Çinli astronom Fuman Ji de bu kompleksten esinlenerek Çin'de bir rasathane kurdu.


* Mehr tapınağı

Mehri Mabedi veya "Mehr Mabedi"; Maragheh'in yaklaşık 6 kilometre güneyindeki Verjavi köyünde bulunan bu şehrin ve Doğu Azerbaycan'ın ender cazibe merkezlerinden biridir.

Mehr Varjoi tapınağı, ülkenin bilinen dört Mehri tapınağından biridir ve ilin en eski mimari eserlerinden biridir. Bu bina İslam'dan sonra ve İlhanlılar döneminde bir manastır olarak kullanılmış ve ana avlusu, güzel Tholt alfabesiyle Kuran ayetlerinin yazıtlarıyla süslenmiştir.

Burada yapılan araştırmalara göre, geçmişte Maragheh'in ünlü ve dindar alimlerinden Akhund Molla Masum Maraghei'nin bu tapınağa gömüldüğü tespit edilmiştir. Mezarı, üzerine siyah bir örtü atılmış tahta bir kutunun altındadır ve yerel halk buna İmamzade Masoom'un mezarı diyor. Günümüzde kadınlar bu tapınağa birçok yeminle tapınmak için geliyorlar.

Mehr Tapınağı, o dönemde geçmişi olan bir silindir gibidir ve şimdi İran platosunda oluşan ilk yerleşimlerin öyküsünü anlatmaktadır. Bu tapınak şu anda çevresinde yapılan inşaatlar ve içine yüzey sularının sızması nedeniyle yıkılıyor.


Kayzlar Kalesi ve Mağarası

Qizlar Qalasi (Kızlar Kalesi), Maragheh şehrinin en önemli tarihi ve doğal anıtlarından biridir. Bu kale ve mağara, Maragheh'in 20 kilometre güneybatısında ve Goidagh dağlarının (mavi dağ) çok derin vadisinin güney tarafında yer almaktadır. Mağara ve kalenin önündeki derin vadiye göre toplam yüksekliğinin 18 bin olduğu tahmin ediliyor. Kalan kalenin arkasındaki yüksekliklerde, eski kalenin kalıntıları olan bir kil duvar görülebilir.

Kültürel eserler ve mimari kalıntıların analizine göre, heykeltraşlık türü ve kalan oymalar Mannavah Rarto dönemine atfediliyor, bu kale İslam döneminde de çok önemliydi ve ayırt edici özelliklerinden biri hasır kullanımıydı. döşemede.

Bazı araştırmacılara göre, bu kale muhtemelen bir kalenin kalıntılarıydı ve Minorski'ye göre Ahmedil hanedanlığı döneminde kadınlar tarafından yönetiliyordu.
 

* Gaffarieh Kubbesi

Ghaffarieh kubbesi, Maragheh şehrinin kuzeybatısında ve Sofichai nehrinin yanında yer almaktadır. Bu kubbe, İlhanlılar hükümdarlığı sırasında Sultan Ebu Saeed Bahadur Han tarafından 725-728 H. arasında yaptırılmıştır.

Binanın adı, "Sultan Yakup bin Hasan Bey Akkoyunlu" döneminde "Nizamuddin Ahmed bin Hüseyin el-Ghafari" adlı bir mutasavvıfın Hac'dan dönerken yakınlarda bir konak yaptırdığına dair tarihi metinlerden kaynaklanmaktadır. bu binayı bağışlamış ve onun kullanımı için bir bahçe ve emlak bağışlamıştır.Kürt, bu yüzden bu konak ve ilgili binalar ile bahsi geçen kule kendisinden sonra "Ghafaria" olarak anılmıştır.

Yapının süslemeleri güzel geometrik motifler ve fesleğenli yazıtlardır ve çinilerin renk çeşitliliği kubbeye güzel bir etki kazandırmıştır.


* Kule

ديدگاه هاي شما ::.
کد امنیتی رفرش